آشنایی با روش های مختلف تدوین کلیپ
به منظور تسلط بر فرآیند تدوین کلیپ یک تدوینگر باید با انواع روش های تدوین آشنا باشد و بداند در چه مواقعی باید از کدام روش استفاده کند.
پیشگفتار
تدوین کلیپ از طریق روش های مختلف امکان پذیر می باشد که شناخت و یادگیری روش های آن برای تسلط بر فرآیند تدوین فیلم لازم و ضروری می باشد. برای تسلط بر روش های مختلف تدوین کلیپ یک تدوینگر باید به آموزشگاه های تصویربرداری مراجعه کرده و در دوره های آموزشی آن ها شرکت کند. در ادامه با روش های مختلف تدوین کلیپ به صورت مختصر آشنا خواهیم شد.
مقدمه
1. بررسی مختصر روش های مختلف تدوین کلیپ
2. تدوین کلیپ به روش مفهومی
3. تدوین کلیپ به روش جهت دار
4. تدوین حرکت از دیگر روش های رایج تدوین کلیپ
5. روش تدوین کلیپ صوری به چه طریق انجام می گیرد؟
6. تدوین ترکیبی از کارآمدترین روش های رایج تدوین کلیپ
بررسی مختصر روش های مختلف تدوین کلیپ
یک تدوینگر باید با انواع روش های تدوین، نحوه استفاده از آن ها در فیلم و انیمیشن و نحوه ویرایش ویدیو آشنایی داشته باشد. همچنین تدوینگر باید بتواند تشخیص دهد که در چه موقعیتی چه روشی قابل استفاده می باشد. این نکته را باید همواره به خاطر داشت که سینما و انیمیشن با یکدیگر تفاوت های مهمی دارند. داشتن آگاهی و شناخت این تفاوت ها بر نگاه تدوینگر و نوع تدوین انتخابی تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. در ادامه با انواع روش های تدوین کلیپ بیشتر آشنا خواهیم شد.
تدوین کلیپ به روش مفهومی
یکی از انواع روش های تدوین کلیپ، روش مفهومی می باشد. در این روش دو نقطه خاص از فیلم انتخاب می شوند و پس از برش توسط نقطه اتصال به یکدیگر متصل می شوند. این روش تدوین در ذهن مخاطب حالت داستانی را ایجاد می کند از این رو به آن تدوین پویا نیز گفته می شود. این روش تدوین به طور معمول به دلیل ایجاد تغییر در مکان، زمان و ماهیت قصه انجام می گیرد. این روش به عنوان یکی از دشوارترین روش های تدوین فیلم شناخته می شود زیرا به دقت و هماهنگی بالایی نیاز دارد و تدوینگر باید این دو نقطه را به نحوی به یکدیگر متصل کند که جریان بصری فیلم را تحت تاثیر قرار ندهد. کیفیت این روش تدوین فیلم با فیلمنامه و فرآیند تولید فیلم رابطه مستقیم دارد، از این رو نحوه نورپردازی و زاویه دوربین در کیفیت آن تاثیر قابل توجهی دارد.
در صورتی که برای این نوع از تدوین کلیپ به درستی برنامه ریزی انجام نگیرد، امکان از بین رفتن جریان بصری به طور کامل وجود دارد. اما در صورت انجام این کار به نحو صحیح، امکان ایجاد حس و حال خوب در بیننده وجود خواهد داشت.
اصول تدوین هنری و تدوین مفهومی به عناصر نما وابسته نیست. با پیوند دو نما به یکدیگر به نحو صحیح به دلیل وجود اتفاق ها و رویدادها در دو نما در ذهن مخاطب مفهومی شکل خواهد گرفت.
در این روش به طور معمول تدوین بر مبنای مفهوم و توسط کارگردان در مراحل نخستین دکوپاژ طراحی می گردد. موفقیت در این نوع تدوین تا حد زیادی به مراحل فیلمنامه و تولید وابسته می باشد. در حقیقت دکوپاژ یکی از وظایف کارگردان می باشد که قطع کردن و برش فنی در آن انجام می گیرد. به طور کلی می توان گفت دکوپاژ شامل محل قرارگیری دوربین، نوع نورپردازی، زاویه دوربین، اندازه تصویر و دیگر جزئیات مربوط به فرایند تصویری شدن فیلم نامه می باشد.
در صورت عدم دسترسی به تدوین مفهومی خوب با نماهای موجود باید از دیگر روش های تدوین کلیپ استفاده کرد.
تدوین جهت دار
از دیگر روش های رایج تدوین کلیپ می توان به روش جهت دار اشاره کرد. در این روش صحنه ها به نحوی برش داده خواهند شد تا دید مخاطب به سمت دیگری هدایت شود. همچنین در این روش تدوین برش بین نماها به نحوی است که بیننده از موقعیت شخصیت درک پیدا می کند. به این دلیل است که این روش تدوین، تدوین جهت دار یا آرایشی نامیده می شود. این روش تدوین در اکثر مواقع به صورت برش و گاهی اوقات به صورت میکس انجام می شود. برای انجام این نوع تدوین برنامه ریزی باید در مراحل پیش تولید و فیلمبرداری انجام گیرد.
مبنا و اساس این نوع تدوین کلیپ را حرکت یا کنش کاراکتر در نمای اول تشکیل می دهد. به این دلیل است که نگاه مخاطب به سمت تازه ای از پرده سوق داده می شود.
تدوین حرکت از دیگر روش های رایج تدوین کلیپ
از دیگر انواع روش های تدوین کلیپ می توان به تدوین حرکت اشاره کرد. این نوع تدوین به طور معمول بر اساس حرکت سوژه در صحنه انجام خواهد گرفت. استمرار در صحنه در این روش بر اساس حرکت شخصیت و یا سوژه در فیلم توسط تدوینگر حفظ خواهد شد. از این رو این نوع تدوین، تدوین استمرار نیز نامیده می شود. در این نوع تدوین در بخش اول سوژه در حال انجام کاری نمایش داده خواهد شد و در بخش دوم پس از برش سوژه همان کار را ادامه خواهد داد. به طور کلی در این روش تدوین زمان دست نخورده باقی خواهد ماند و حرکات آرام و پیوسته به نظر خواهند رسید. در حقیقت این روش تدوین یک بخش و یا سکانس را خلاصه سازی می کند به نحوی که برای بیننده واضح باشد. مخاطب در این روش تدوین تحت هیچ شرایطی از حال و هوای داستان خارج نخواهد شد.
در این روش تدوین کلیپ، جریان داستان از لحاظ بصری متوقف نخواهد شد و انتقال از یک نما به دیگری مخاطب را اذیت نخواهد کرد. این نکته را به خاطر داشته باشید که شرط اصلی اجرای این نوع تدوین، رعایت و وجود عناصر شش گانه در آن می باشد. از آنجا که تمامی این عناصر در این روش تدوین رعایت می شوند تحت هیچ شرایطی مخاطب از جریان داستان خارج نخواهد شد.
به طور کلی می توان گفت این روش تدوین از بی نقص ترین انواع تدوین به منظور انتقال بین دو نما شناخته می شود. این انتقال همواره به صورت یک برش انجام خواهد شد.
این روش تدوین به تمامی عناصر شش گانه تدوین نیاز دارد و در صورت عدم وجود یکی از عناصر این روش تدوین قابل اجرا نخواهد بود.
روش تدوین کلیپ صوری به چه طریق انجام می گیرد؟
یکی از انواع تدوین فیلم که به عناصر گرافیکی و اشکال وابسته می باشد، تدوین صوری می باشد. این نوع تدوین که به طور معمول قبل از تولید انجام می گیرد انتقال از یک نما به دیگری تغییر شکل، رنگ و صدا را به همراه نخواهد داشت. هماهنگی عناصر بصری در این روش تدوین برای اجرای آن به هماهنگی و برنامه ریزی دقیق نیاز خواهیم داشت. این روش تدوین در برخی مواقع به صورت برش انجام می گیرد اما قالب اوقات به ویژه زمانی که تغییر در زمان، مکان و یا هر دو را داشته باشیم به صورت میکس انجام می شود.
در صورت استفاده از صدا به عنوان عنصر انگیزه برای انجام این روش تدوین کلیپ، تدوین صوری به صورت برش انجام خواهد شد.
تدوین ترکیبی از کارآمدترین روش های رایج تدوین کلیپ
در شرایطی که برای تدوین بخشی از فیلم به صورت همزمان به چندین روش تدوین نیاز داشته باشیم، این روش تدوین مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این روش به طور معمول دشوارترین و کارآمدترین روش تدوین کلیپ می باشد. یک تدوینگر برای انجام این روش تدوین باید بر انواع روش ها و تکنیک های تدوین فیلم تسلط داشته باشد. همچنین تدوینگر در این شرایط باید قادر به درک و تشخیص ظرفیت های دیداری و شنیداری باشد.
پاسخ دهید
اولین نظر را شما ثبت نمایید
نظر خود را در مورد پست بالا برای ما ارسال نمایید